Om Basenji

Basenji er noe helt for seg selv i hundeverdenen. Den lille, særegne og humoristiske urhunden fra Afrika som ikke kan bjeffe, har elegansen til en vakker gaselle, yndigheten til et dådyr, motet til en løve, farten til en mynde, er utspekulert som en rev, katteaktig i sitt vesen og med et unikt jaktinstinkt der alle sanser brukes aktivt. Det er ikke uten grunn at den ofte omtales som naturens eget mesterstykke.

Foto: Sander Lien
Foto: Sander Lien

Basenjien har flere spesielle særpreg:

Jodler

Basenji kan ikke bjeffe. Den er imidlertid ikke helt stum, men har et stort repertoar av lyder. En av disse er en slags jodling. Enkelte basenjier jodler om de blir veldig oppspilt eller glade.

Løpetid

Tispene får som regel bare løpetid én gang i året- og da på høsten

Potene

De to midterste tredepotene – i likhet med sjakalen- er sammenvokst.

Katteaktig

Betraktes som katt i væremåte, med sin selvstendighet og renslighet. Det er ikke uvanlig at de slikker seg selv og andre to- eller firbente familiemedlemmer tørre når de blir våte. Mange bruker også labbene slik som kattene bruker potene til å vaske seg i ansiktet.

Hundelukt

Den har ingen typiske «hundelukt» -heller ikke når den er våt, den har ingen “underull” i pelsen.

Foto: Line Michelsen.
Foto: Sigurd Heggemsnes

En utspekulert hund

Det er ikke alltid enkelt å eie en basenji. Man må aldri undervurdere hvor utspekulerte og egenrådige disse hundene kan være.

De er mestere på å stikke av, eksperter på å få tak i ting de ikke skal ha eller finne andre måter å få viljen sin på.

Intelligensen gjør denne rasen særdeles morsom, men også slitsom til tider. Om du er ute etter en lydig hund som alltid hører etter bør du nok se en annen vei.

Riktignok er alle basenjier forskjellige. Uansett bør man være klar over at dette er en rase som ofte krever at du legger inn ekstra mye jobb og tålmodigheten for å få samarbeide til å sitte.

Er du forberedt på å gå bruke mye tid på turer og trening kan man få en helt fantastisk basenji. Men du kommer nok aldri til å helt kunne stole på at en Basenji gjør nøyaktig som du sier.

Foto: Vilde Serina Brunvoll
Foto: Liv Irene Gjestvang

Rasepresentasjon

Historie

Basenji er den eneste afrikanske spisshunden som er godkjent av FCI. Rasen blir betegnet som en av urhundene, altså som en av verdens eldste hunderaser

Historie


Utseende

Helhetsinntrykket skal være en lettbygget hund med fin benstamme og et aristokratisk utseende.

Utseende


Gemytt og væremåte

Basenjien er uavhengig, intelligent, våken og full av ugagn.

Gemytt og væremåte


Bruksområde

I Norge brukes basenjien først og fremst som turkamerat og utstillingshund. Basenjien er en utrettelig følgesvenn, bare det ikke er for dårlig vær.

Bruksområde


Viktig å huske på

Basenji er en levende kulturarv. Dens oppførsel er noe av rasens særpreg. Basenji er en tamhund, men annerledes enn mange andre hunderaser. Dens nysgjerrighet, men samtidig forsiktighet, dens avventende holdning overfor dyr, mennesker og ukjente situasjoner har gjort at rasen har overlevd i årtusener. Rasen er kanskje ikke en allemannshund, men kommer den i riktige hender kan det garanteres at en aldri vil ha en annen rase.

Noen historiske årstall

4000 år f.kr


1869


1895


1937


1953


1992