Bør du velge Basenji?

Vurderer du å skaffe deg en basenji? Det er ikke alltid enkelt å eie en egenrådig basenji, så du bør lese deg godt opp før du velger denne rasen.

Her er litt om fordelene og ulempene med rasen.

Foto: Line Michelsen

Fordeler

✅ Vanligvis god helse

Generelt sett er Basenjier kjent for å være en forholdsvis frisk hunderase. Det skal likevel lite til for at dette forandrer seg, og derfor er det viktig å alltid sørge for at oppdretteren du kjøper valpekullet fra har fulgt retningslinjene til NBK og NKK.

✅ Bjeffer ikke

Basenjier er kjent for å være en rase som lager lite lyd. Derfor har det vært vanlig å feste bjeller på de, så man kan høre hvor de er.

Dette stammer fra at basenjier faktisk ikke har en hals som er laget for å bjeffe, selv om de av og til kan lage en bjeffelignende lyd. Dette skjer gjerne foran nye mennesker, etter du har akkurat har påstått at Basenjier ikke bjeffer.

Mange basenjier kan også jodle, noe de gjerne gjør når de er glade, hører andre jodle eller hører en sirener fra en ambulanse.

✅ Renslig og lite pelsstell

Som katter liker basenjier å holde seg selv rene. Ikke minst er det svært lite pelsstell som trengs for de fleste basenjier.

Mange basenjier lukter også bemerkelsesverdig lite sammenlignet med en de fleste andre hunderaser.

✅ Aktiv og intelligent

Basenjier krever ofte mye mosjon (med mindre det regner ute). Om du er en aktiv person som liker å gå på tur vil du finne en god følgesvenn i basenjien.

✅ Vil holde seg inne på regnværsdager

De fleste basenjier misliker regn og vann sterkt. De holder seg helst inne – og får en bemerkelsesverdig god blære på regnværsdager.

Fordel for deg som deler denne oppfatningen. Selv om det må sies at det å få en umotivert basenji med på tur ikke er særlig lett.

✅ Hengivne

Selv om basenjier kan være svært egostiske er de også enormt glad i deg. Mange basenjier er ekstremt kosete og ønsker aller helst å få ligge tett inntil deg i sofaen om kvelden.

✅ Fantastisk sjarmerende

Det er enormt lett å forelske seg i en basenji. Joda, den har mange sære sider som definitivt kan sees på som ulemper.

Samtidig kan disse sidene også gjøre dem ekstra sjarmerende og enkle å elske. På samme måte som vi ofte blir mest glad i de uperfekte karakterene vi møter på film og tv.

For det å ha en rampete og utspekulert hund er ikka bare negativt – det blir ofte mye latter når man har en basenji!

Om du er typen som ønsker en hund som alltid hører etter på hver eneste kommando vil du selvsagt bli skuffet. Men om du liker tanken på å ha en særegen, stolt og katteaktiv hund, vel – så kan basenji være rasen for deg.

Ulemper

⚠️ Krever mye aktivisering

Alle basenjier er forskjellige. Uansett må du være forberedt på at du sannsynligvis vil få en hund som krever mye aktivisering, innsats og tålmodighet fra din side.

Basenjien må selvsagt få nok turer og mosjon, men du bør helst også gi basenjien mulighet til å bruke hjernen sin på andre måter.

Om du er førstegangseier er det spesielt viktig at du tar deg tid til å gå på valpekurs og trener hunden regelmessig.

Dette gjelder selvfølgelig alle hunderaser, men spesielt viktig er det når du har en basenji.

⚠️ Ikke til å stole på

Det er ikke noe problem å få basenjier til å lære. Enten det er nye triks eller hva som er lov og ikke. Dette er smarte hunder som gjerne tar ting fort, spesielt om de er motivert for det.

Men dette er ikke en hund som du kan stole 100% på. Om de hopper opp på bordet og du sint sier: "Kom deg ned!" – så er det ikke uvanlig at gir det et lurt blikk, som om den svarer: "Hvorfor det?".

⚠️ Bryr seg lite om kjeft

Noen hunder blir enormt lei seg om de opplever at eieren er skuffet... Slik er det ikke med basenjier.

De har ofte svært lite respekt for kjeft – noen synes det til og med bare er spennende å få en reaksjon fra deg om de kjeder seg.

Ofte må det en bra belønning eller en annen for for kreativ konsekvens til for at den skal bli motivert.

For eksempel kan det vært lurt å gjemme seg bak et tre om basenjien ikke kommer når du roper på den. Da forstår de at de kan miste deg om de ikke gjør som du sier.

Derfor er som regel positiv forsterkning og belønning den beste måten å få en basenji til å lytte til deg.

⚠️ Mestere på å stikke av

Basenjiers selvstendige og egenrådige natur gjør også at mange basenjier har en tendens til å stikke av når man går tur med de fritt. Spesielt om de oppdager et dyr.

Derfor er det mange basenjieiere som kvier seg for å slippe dem helt løs, med mindre man er i et område som er helt fritt for biler.

⚠️ Kan bli skeptiske til fremmede

Mange basenjieiere kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen om at basenjier er skeptiske til fremmede. Mange opplever å få en basenji som elsker andre mennesker og som kommer svært lett overens med fremmede, barn og f.eks. katter.

Som med mange andre hunderaser kan basenjier likevel ha en ekstra tendens til å bli noe mer skeptiske til fremmede mennesker og hunder. Spesielt om de får en dårlig opplevelse.

Ofte betyr det ikke annet enn at man må møte en basenji med respekt. Det betyr at man må møte den på deres premisser, ta det langsomt – og unngå å klappe dem på hodet første gang man møter de.

I praksis kan det bety at du bør må "lære opp" nye mennesker som ikke er vant til å hilse på hunder at hilsingen må skje på din hunds premisser.

Så må det sies at dette ikke bare gjelder for basenjier. Uansett hunderase må man alltid møte hunder med respekt og på deres premisser.

Foto: Anja Hebnes

Andre spørsmål

Hvordan takler basenjier vinterklimaet?


Tåler basenjier å være alene?


Noe å tenke over

Det er grunn til at så mange blir forelsket i denne sære rasen. Den har en helt unik personlighet og er ofte svært sjarmerende. De er lett å bli glade i og de er svært hengivne tilbake.

Selv om vi har nevnt noen ulemper med rasen her, så må det igjen sies at alle basenjier er forskjellige. Noen er snille som lam og kommer alltid på innkalling, mens andre elsker å bade.

Dette er en sær rase som har en tendens til å overraske, og den liker sjelden å bli satt i boks. For å sitere en annen artikkel om temaet: "Expect the unexpected".

Husk: Det er mye jobb å ha en hund

Bare så det er sagt: Uansett hva slags hund du skaffer seg, så må du alltid være forberedt på å legge inn mye innsats. Ferske hundeeiere blir ofte overrasket over hvor mye jobb det er, helt uavhengig av rasen.

Basenjier kan absolutt være en utfordrene hunderase, så det er viktig å være innstillt på å legge inn tid til aktivisering. Uansett hvor mye du trener på lydighet så er det også lurt å slå seg til ro med at man aldri kan få en helt lydig basenji.

Om du ender opp med å velge basenji må du også være forberedt på å bli stoppet på gaten av forelskede beundrere som bare hilse på og fortelle om sin egen historie med rasen. Denne rasen har nemlig mange beundrere, med god grunn 😉