Når en basenji mister sin eier

07. January 2015 -

Jeanette Strand.

Basenji som sover. Foto.

Hvorfor er det så vanskelig å omplassere basenjier som er kommet litt opp i åra?

Av Jeanette Strand

I flere tilfeller de siste år har mange måtte gå over regnbuens bro, fordi eier har blitt syk, eller forlatt denne verden. Det triste med dette er at hundene ikke fungerer bra i sine nye hjem. De har vært meget sære, gått dårlig sammen med andre hunder, og i verste fall bitt sin nye eier.

Er det fordi vår rase så vanskelig og spesiell? I mange tilfeller så er den dessverre det.

Mange eldre hunder lider når de mister sin eier. De takler ikke alle omveltninger i livet sitt, med nye regler å forholde seg til. I de fleste tilfeller er de nok litt bortskjemte av forrige eier.

Vi som skaffer oss denne rasen vet at det er en spesiell hund. Gjennom mange år godtar vi alle dens særegenheter. Sitte på stuebordet, stjele mat og andre uvaner. Det er så klart store forskjeller her, men jeg tror de fleste basenjier har blittsære på sin måte. Slike hunder har det ikke så bra når eier blir borte. Frustrasjoner, sturing, og i verste fall aggressivitet. Dette er hunder som blir omplassert både to og tre ganger, før det ender i en tragisk avlivning. Det finnes få som vil overta en eldre litt sær basenji. De bør ha hatt en basenji før, kjenne til dens luner og ha masse tålmodighet og tid. Slike vokser ikke på trær.

Hvordan kan vi forebygge dette? Jeg har erfaring med noen eksempler der eier var syk. Jeg spurte hva som skulle skje med hundene, og fikk svar at ingen kunne ta over dem, så de måtte avlives. I et annet tilfelle døde eieren. Familien ville IKKE ha dem, så sønnen til eier måtte ta de bort. I et eksempel fikk man omplassert, men ny eier ble bitt og ville da ikke ha den hunden i hus. Det er jo trist når det ikke fungerer, og jeg tenker på alt det stresset som denne stakkars hund blir utsatt for til ingen nytte.

Når det gjelder yngre hunder så er saken en helt annen. Har selv omplassert flere hunder med prima resultat. Det er selvfølgelig trygge hunder som jeg vet kan fungere greit i et nytt hjem. Så kan ny eier programmere dem som dem vil.

Bli medlem

Som medlem av Norsk Basenjiklubb blir du en del av et herlig samfunn av engasjerte basenjieiere. Som medlem får du mulighet til å delta på arrangementer, bli med i gruppen vår på Facebook og bli med på å påvirke klubbens retning.

Bli medlem


Siste valpekull

Ingen valpekull nå. :(