Basenji på elgjakt

Basenji snuser på elg. Foto.

Foto: Frank Stenvall

I Nordland løper en Basenji rundt i skogene med en viktig oppgave. Hun hjelper matfar med elgjakten.

av Frank Stenvall

Vi har en 12 år gammel basenji tispe fra Azanias. Azanias sunflower in Kiravira , til daglig kalt Connie.

Jeg har jaktet elg i 20 år og startet med Akita Inu i 1995 og hadde to av den rasen. Kjempegod elghund, stor og robust men ingen toleranse for andre hunder. Da akitaen var ”utlevd” og vi skulle vurdere ny hund så falt valget på Basenji. Vi hadde sett noen individer av denne rasen på utstillinger vi hadde vært på og var fasinert av denne lille velproporsjonerte hunden med ”stort” hode.

Vi kontaktet valpeformidler i Basenjiklubben og ble anbefalt å ta kontakt med Ingeborg Kjøl Molnes som har Azanias basenjier. Vi fikk kjøpe ei tispe av henne og sånn kom Connie til oss. Hun er ei tøff lita dame som egentlig aldri har vist at hun er redd noe, ikke hunder eller andre større dyr. Jeg hadde ikke tenkt å bruke henne på elgjakt, så egentlig ikke for meg at hun skulle være ”elghund”. På grunn av størrelsen så trodde jeg ikke at hun ville egne seg til det.

Rent tilfeldig oppdaget jeg hennes interesse for elg. Vi gikk daglige turer i et område langs med elva i nærheten der vi bor. Der fant hun en elg som var druknet og kommet med isen inn til elvebredden og lå der. Denne gikk hun og så etter hver dag da vi gikk tur inntil vårflommen kom og tok den med seg videre i elva.

Da det ble høst så fikk hun være med på jakt. Hun skulle vise seg å ha meget gode jaktegenskaper, sterk på spor og meget tydelig i adferd i å ”vise” meg hvor elgen befant seg. Hun er stille i skogen Basenjier bjeffer jo aldri og det er en meget god egenskap på jakt.

Første gang vi skjøt elg og hun var med, så gikk jeg sporet frem til elgen, hun gikk litt forbi og snudde seg og stod da like foran hodet til elgen. Instinktivt angrep hun det store dyret som lå der og bet den i mulen. Hun begynte etter hvert å rive hår av elgen, slik som elghunder gjør. Hun har vært med på mange jaktturer og er ivrig etter å være med. Det eneste som kan sette en stopper er dårlig vær. Regn og snøslaps er ikke noe særlig vær for en Basenji. Hun er glad i å ligge foran ovnen når det er kaldt og liker seg best innendørs på vinteren.

Hun er en fantastisk artig liten hund. Masete som en Basenji skal være, men med en enorm personlighet og en solid psyke. Det har vært fantastisk å ha denne rasen med dens særegenheter.

Bli medlem

Som medlem av Norsk Basenjiklubb blir du en del av et herlig samfunn av engasjerte basenjieiere. Som medlem får du mulighet til å delta på arrangementer, bli med i gruppen vår på Facebook og bli med på å påvirke klubbens retning.

Bli medlem


Siste valpekull

Ingen valpekull nå. :(